Как да изберем подходяща камера

Излъчването на общинските заседания и комисии в реално време представлява значим инструмент за повишаване на прозрачността и достъпа до информация за гражданите. В контекста на съответствието с националните законови изисквания за публичност на управленските процеси, е от съществено значение общините да разполагат с подходящо оборудване за стрийминг.

Изборът на камери за стрийминг е ключов аспект от технологичната подготовка за осъществяване на качествени интернет излъчвания. Подходящите камери трябва да бъдат специално предназначени за тази цел, като се отличават с висока резолюция, стабилност на изображението и възможност за интеграция със софтуерни платформи за стрийминг. Такива устройства гарантират, че видеоматериалите ще бъдат от високо качество, което е предпоставка за надеждно и ефективно предаване на заседанията към широката публика.

Оборудването, което не е специфично проектирано за стрийминг, може да доведе до технически проблеми и недостатъчно качество на изображението, което е неприемливо при изпълнението на законовите изисквания за публичност. Важно е общините да се снабдят с техника, която е доказано ефективна и надеждна в контекста на официалните публични излъчвания.

Категория “Не се препоръчва”

Защо домашните камери НЕ са подходящи за стрийминг?

Липса на поддръжка на RTSP или RTMP

Това е абсолютно най-важното изискване! Ако камерата не поддържа RTSP или RTMP, тогава просто не можете да я използвате за стрийминг на вашия уебсайт.

Конфигуриране само чрез собствено мобилно приложение или още по-лошо, чрез приложение на трета страна

Въпреки че мобилните приложения са много популярни в наши дни, те имат своите ограничения в технологичния сектор. Наличието на ясен интерфейс за конфигурация чрез уеб браузър винаги прави поддръжката по-ефикасна, прозрачна и добре организирана.

Камерата предлага много ограничени настройки за видео потока

Някои хора може да мислят, че видеото, което виждат на своя монитор или запазено на твърдия диск, ще бъде същото, което ще видят на сървъра за стрийминг. Това не е така! Фактически, когато изпратите поток към софтуер за кодиране, резултатът в другия край може да бъде коренно различен. За да гарантирате, че стриймингът ви ще бъде с добро качество, трябва да обърнете внимание на детайлите и да настроите добре настройките на потока. Камера, която предлага само “три” опции за промяна на настройките на потока, просто няма да ви даде желания резултат.

Единствената опция за кодиране е H.265 или H.265+

Камера която предлага кодиране само в H.265, може да бъде проблематична! Повечето охранителни камери на пазара предлагат H.264, но има някои съвременни китайски модели, които не го поддържат. Без да навлизаме в технически подробности, кодирането H.264+ и H.265+ не е подходящо за стрийминг. H.265 е добра опция, но от друга страна изисква повече ресурси от софтуера за кодиране, което може да направи стрийминга по-скъп.

Категория “Препоръчително”

Нека разгледаме какви характеристики трябва да има IP камера, подходяща за стрийминг, и какви настройки е важно да направите, за да осигурите стрийминг с високо качество.

Ето няколко аспекта, които трябва да вземете предвид при избора на камера за стрийминг:

Резолюция

Камера с висока резолюция е съществена за производството на ясно и кристално изображение. Резолюция от 720p или 1080p е идеална за повечето цели на стрийминг. Камери с 4K са отлични, но в много случаи зрителите няма да гледат стрийма в 4K от техния мобилен телефон или чрез мобилен интернет.

Автофокус

Автофокусът е съществен за стрийминг, тъй като гарантира, че изображението остава фокусирано дори при движение на обекта.

Честота на кадрите

Честотата на кадрите означава броя кадри, заснети в секунда. По-високата честота на кадрите произвежда по-гладко видео, затова се препоръчва камера с честота на кадрите от 25 кадъра в секунда (fps) или повече.

Интервал между ключовите кадри

Интервалът между ключовите кадри определя колко често видео кодекът създава пълна картина, мислете за това като за моментна снимка на видеото. Имайте предвид, че интервалът между ключовите кадри може да има различни имена в зависимост от марката и модела на камерата, например: I-frame, P-frame или GOP.

Битрейт и тип битрейт

Битрейтът и типовете битрейт ще определят ширината на лентата и качеството на вашето излъчване.

Забележка: Абсолютно съществено е да имате възможност да променяте стойностите на последните четири свойства на потока. Ако камера не предоставя тези опции, не я препоръчваме за използване при стрийминг!

Производителност при слаба светлина

Добрата производителност при слаба светлина е съществена за стрийминг в среди с ограничено осветление. Идеална е камера с голяма апертура и висока чувствителност ISO.

Аудио кодеци

Възможността да избирате между различни типове аудио кодеци в камерата представлява абсолютно предимство, тъй като някои от кодеците могат да прекъснат самия стрийм. Най-често срещаните кодеци са AAC, MP3, He-AAC, AIFF и др.